εκδοχή: κροκότσινοΒασίλης Μιχαηλίδης εικαστικές προεκτάσεις
Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού
επιμέλεια Νάτια Αναξαγόρου


Μαρία Λιανού / 2017 / neon light, καλάμι, φυσικό τοπίο / διαστάσεις μεταβλητέςΜαρία Λιανού / 2017 / neon light, καλάμι, φυσικό τοπίο / διαστάσεις μεταβλητές

Ασκήσεις διαχείρισης του πόνου.

Αναγράφεται η λέξη καμός ως βαθειά αίσθηση απώλειας και πόνου -όπως ερμηνεύεται- μέσα από το ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη Η 9η Ιουλίου του 1821.

Το υλικό που χρησιμοποιήται είναι το neon light σε χρώμα πορτοκαλί, το καλάμι, και το φυσικό τοπίο ως τοποθέτηση.

Χρησιμοποιείται το neon light ως μεταφορά, για να δωθεί η αίσθηση της εξωτερίκευσης ενός βαθιά κρυμμένου συναισθήματος και σκέψης, όπου το φως αποκαλύπτεται μέσα από μια πρακτική διείσδησης φωτός μέσα σε γυαλί.

Το καλάμι -καλάμι που χρησιμεύει στις καλλιέργειες φυτών- λειτουργεί έτσι ώστε να τονίζει το ρίζωμα του καημού που καλλιεργείται μέσα στα χρόνια -και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό- στην καθημερινότητα του ατόμου και στην ιδιοσυγκρασία του γενικότερα.

Η διάταξη παραπέμπει στην αλφαβήτα ως μια διαδικασία εκμάθηνσης της λέξης-συνημμένου και διαχείριςής τους.

Το πορτοκαλί χρώμα όπως χαρακτηριστικά το αναφέρει ο Μιχαηλίδης ´κροκότσιηνό´, καθώς και το φυσικό τοπίο στο οποίο ενβυθύζεται η κατασκευή στο έργο, προτρέπει τη στροφή στη φύση -με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει και στην ποιητική του Μιχαηλίδη. Τα χρώματα επαναφέρουν τη θύμηση του γήινου, χρώματα της μέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου