Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;

Επιμέλεια: Μαρία Λιανού | Αλέξανδρος Χριστοφίνης
Σύμβουλος έρευνας: Χριστάκης Σεργίδης 

Διοργανωτές: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου | Θέατρο Ριάλτο | Δήμος ΛεμεσούΛεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_ΤΟΜΟΣ_Mαρία Λιανού_Aλέξανδρος Χριστοφίνης

Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_ΤΟΜΟΣ_Mαρία Λιανού_Aλέξανδρος Χριστοφίνης


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ.
Θέατρο Ριάλτο - Δημοτικές Εργατικές Πολυκατοικίες Λεμεσού


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Εκθεσιακός χώρος Μνημείου Πλατείας Ηρώων

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Δημοτικές Εργατικές Πολυκατοικίες Λεμεσού


ΕΛIΝΑ ΙΩAΝΝΟΥ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης
 

ΜΑΡΙΝΑ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΛΙΩΤΗΣ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

HELENE BLACK_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

ΛΙΑ ΛΑΠΙΘΗ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΒΒΑ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

ΕΥΑΝΘΙΑ (ΕΥΗ) ΤΣΕΛΙΚΑ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

ΣΤEΛΙΟΣ ΚΑΛΛΙΝIΚΟΥ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΣΣΙΑΝΙΔΟΥ_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης

ΠΕΝΕΛΟΠΕ ΒΑΣΚΕΣ ΧΑΤΖΗΛΥΡΑ _Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;_
επιμέλεια Μ. Λιανού/Α. Χριστοφίνης


ΒΡΑΔΙΑ PECHAKUCHA 
Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, Αίθουσα ΣυνεδριάσεωνO Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το Θέατρο Ριάλτο και ο Δήμος Λεμεσού συνδιοργανώνουν στα πλαίσια των εορτασμών της Ημέρας Αρχιτεκτονικής 2016, μια σειρά πολιτιστικών δράσεων κάτω από τον τίτλο "Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;" σε επιμέλεια της εικαστικού Μαρίας Λιανού και του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Χριστοφίνη με τη συμβουλευτική καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Χριστάκη Σεργίδη σε θέματα έρευνας και την αρωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

To project πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς και της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής, έχοντας τη Λεμεσό ως μοντέλο μελέτης. Στηρίζουν επίσης οι εταιρείες Οπτικά Κουννάς και ΕΚΑ, ο Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών και η εταιρεία Lordos Plastics.

Η Λεμεσός, με έντονο το στοιχείο πολύπολιτισμικότητας, αποτελεί μια πόλη-πρότυπο, όπου συγχρωτίζονται όλες σχεδόν οι αρχιτεκτονικές τάσεις, άλλοτε με καθαρό στυλ, ή με αλληλοσυμπληρώσεις ή άλλοτε ακόμα και με έντονες αντιθέσεις. Μετά από μια δυναμική δεκαπενταετία ανάπτυξης, εν μέσω ύφεσης, καλούμαστε να σκεφτούμε πώς να συνθέσουμε το μέλλον της πόλης, και μέσα από τις νέες σύγχρονες επεμβάσεις, η πόλη, ως πολιτισμικός αρχιτεκτονικός φάρος, να εμπνέει τους δημότες της, αλλά και να σαγηνεύει το βλέμμα της Διεθνούς Αρχιτεκτονικής Κοινότητας.

Το project ερευνά την αρχιτεκτονική, ως μια αδιάλειπτη άσκηση στοχασμού της σχέσης χώρου-τόπου και της ύπαρξης του ανθρώπου μέσα σε αυτήν. Εστιάζει στην ανάλυση της σχέσης αυτής, μέσω της εμπειρίας και της συνείδησης, ως μια αμφίδρομη διαδικασία διαμόρφωσης του τόπου από το είναι, και του είναι από το τόπο. Εμπερικλείει μια αποσπασματική συλλογή από συμβάντα που μορφοποίησαν την πόλη. Μια ρυθμανάλυση φαινομένων της πόλης, με στοιχεία όπου το συλλογικό συνειδητό, σε συνάρτηση με το ασυνείδητο, την αυθόρμητη μυθολογία, τη φαντασία, αλλά και τη μνήμη, όλα μαζί ως ενεργητικές δομές, συνθέτουν αυτό που εμείς, βιώνουμε ως χώρο-τόπο.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ:
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 ξεκινώντας στις 17:00 από την Πλατεία Ηρώων ως ακολούθως:
17:00 Εγκαίνια Φωτογραφικής Έκθεσης Αρχιτεκτονικής, Εκθεσιακός Χώρος Μνημείου Πλατείας Ηρώων
18:00 Εκκίνηση Αρχιτεκτονικής ξενάγησης από το Θέατρο Ριάλτο στις Δημοτικές Εργατικές Πολυκατοικίες Λεμεσού (Οδός Μισιαούλη και Καβάζογλου).
19:00 Εγκαίνια Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, Εργατικές Πολυκατοικίες.

Η ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Διάρκεια: 4 Οκτωβρίου – 27 Οκτωβρίου 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Εκθεσιακός χώρος Μνημείου Πλατείας Ηρώων
Τρίτη 4 - Κυρακή 16 Οκτωβρίου, καθημερινά 15:00 - 20:00 και τα σαββατοκύριακα 10:00 – 13:00
Η διαχρονική μορφοποίηση της Λεμεσού με υλικό από το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Δημοτικές Εργατικές Πολυκατοικίες Λεμεσού
Τρίτη 4 - Κυριακή 16 Οκτωβρίου, καθημερινά 15:00 - 20:00 και τα σαββατοκύριακα 10:00 – 13:00
Έργα των Helene Black, Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα, Ελίνας Ιωάννου, Μαρίνας Κασσιανίδου, Στέλιου Καλλινίκου, Λίας Λαπίθη, Μαρίνας Ξενοφώντος, Μιχάλη Παπαμιχήλ, Ανδρέα Σάββα, Ευανθίας (Εύης) Τσελίκα, Κωνσταντίνου Ταλιώτη, οι οποίοι διερεύνησαν τον αρχιτεκτονικό ιστό της Λεμεσού, και με την έκθεση των έργων τους ενεργοποιείται το Πρώτο Δημοτικό Συγκρότημα Εργατικών Πολυκατοικιών Λεμεσού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Θέατρο Ριάλτο
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 στις 19:00
Ο στενός συνεργάτης του Renzo Piano (Senior Partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop) και αρχιτέκτονας έργου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Giorgio Bianchi, παρουσιάζει το σπουδαίο και άρτιο έργο που έχει αλλάξει τον αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕς ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (Οδός Μισιαούλη και Καβάζογλου).
Εκκίνηση 17:00 τις ακόλουθες ημερομηνίες: 3.10.2016 (Δευτέρα), 5.10.2016 (Τετάρτη), 7.10.2016 (Παρασκευή), 12.10.2016 (Τετάρτη), 16.10.2016 (Κυριακή)

Με αφετηρία το Θέατρο Ριάλτο και κατάληξη το Δημοτικό Συγκρότημα Εργατικών Πολυκατοικιών, διάμεσου του άξονα της οδού Ναυαρίνου, ο επισκέπτης μπορεί βιωματικά και με τη χρήση χάρτη - σκίτσων και επεξηγηματικών κειμένων να δει και να κατανοήσει, τις πλείστες αρχιτεκτονικές τάσεις που εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα στον αρχιτεκτονικό ιστό της Λεμεσού.

ΒΡΑΔΙΑ PECHAKUCHA
Αίθουσα Συνεδριάσεων, εντός του Δημοτικού Μεγάρου Λεμεσού
Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στις 18:00
Παρουσίαση δοκιμίων που αφορούν την αρχιτεκτονική της Λεμεσού και που προέκυψαν από το εργαστήριο που έλαβε χώρα στα πλαίσια του project. Με την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Χριστάκη Σεργίδη διερευνήθηκε η αστική αρχιτεκτονική παρακαταθήκη της Λεμεσού. Θα παρουσιαστούν τα δοκίμια τύπου PechaKucha των Nάτιας Αναξαγόρου, Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα, Γιάννη Κακουλλή, Λούη Κηλώνη, Μαρίνας Κασσιανίδου, Έλενας Πηλλακούρη, Μαρίνου Παναγιώτου-Μανώλη Χατζημανώλη, Φειδία Παυλίδη, Χριστίνας Ποουρκού-Σαββίνας Σιμιλλίδου, Τάσου Στυλιανού, Χριστάκη Σεργίδη, Πέτρου Φιάκκα, Άντριας Χρίστου.

ΛΕΜΕΣΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΙ; - Η ΕΚΔΟΣΗ

Σε όλους τους χώρους των δράσεων θα διατίθεται προς πώληση η ο τόμος με το συνολικό υλικό των δράσεων.

Επιμέλεια: Μαρία Λιανού εικαστικός, Αλέξανδρος Χριστοφίνης αρχιτέκτονας
Διοργανωτές: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Δήμος Λεμεσού, Θέατρο Ριάλτο
Σύμβουλος έρευνας: Χριστάκης Σεργίδης αρχιτέκτονας
Χορηγοί: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Πολιτιστικές
Υπηρεσίες), Οπτικά Κουννάς

Χορηγοί επικοινωνίας: ΡΙΚ, Κανάλι 6
Στηρίζουν: Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2016, Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών, Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού "Βασίλης Μιχαηλίδης", η εταιρεία ΕΚΑ η εταιρεία Lordos Plastics.


A series of cultural events organised by the Cyprus Architects Association, the Rialto Theatre and Limassol Municipality, to celebrate World Architecture Day 2016, including an Architectural Photography Exhibition (Heroes’ Square Monument), a Guided Architectural Tour by the Rialto Theatre to the Misiaouli & Kavazoglou Municipal Social Housing Buildings, a Contemporary Art Exhibition (Social Housing Buildings) and other initiatives. The events are curated by visual artist Maria Lianou and architect Alexandros Christofinis.Στέλιος Καλλινίκου_The Oval building_2016
_χρωστική εκτύπωση σταγονιδίων σε χαρτί_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;


Μιχάλης Παπαμιχαήλ_Unfinished_2016_φωτογραφία_100X67εκ
_Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι;

Αποθήκη Χαρουπιών_Τέκτων Αρχιτεκτονικό  Γραφείο_1961_Αρχείο Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου