VIDEODROME

Video Festival
CAMP 


Εγκαίνια: Τετάρτη 2 Μαΐου, 2012
Διάρκεια: 2 – 5.5.2012
Ώρα έναρξης: 21:00
CAMP! ground floor


Επιμέλεια:
Κίκα Κυριακάκου
Συμμετέχουν με έργα video art οι:
Τζένυ Αργυρίου, Γιώργος Βαβυλουσάκης, Μαρία Βαρελά, Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Γιάννης Γρηγοριάδης, Πάνος Δεληλάμπρος, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, The Callas, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μπάμπης Καραλής, Μαρία Λιανού, Παντελής Μάκκας, Έυα Μαραθάκη, Asako Masunouchi, Αλίκη Μουτούση, Barbara’s Straight Son, Πάνος Ξενάκης, Σπύρος Παπαρούλιας, Aργύρης Σαπουντζάκης, Άγγελος Σπάρταλης, Έυα Στεφανή, Ολυμπία Τοπτσίδου, GM Τουλιάτου, Δημήτρης Τσατσούλης, Γιώργος Τσεριώνης, Δημήτρης Φαρμάκης, Matthias Fritsch, HOPE
“Videodrome is a bioelectronic addiction
Videodrome is the ultimate addiction
Videodrome will shutter your reality

Experience Videodrome”
“Videodrome” (1983) του David Cronenberg
Aπό την Τετάρτη 2 Μαΐου μέχρι το Σάββατο 5 Μαϊου το CAMP! φιλοξενεί το νέο του project με τίτλο «Videodrome», ένας τίτλος– φόρος τιμής στην ομώνυμη ταινία του David Cronenberg. Πρόκειται για ένα αλληγορικό φιλμ του 1983, το Κουρδιστό Πορτοκάλι των 80s, όπως το αποκάλεσε ο Andy Warhol, με έντονες αναφορές στη χειραγώγηση που μπορούν να ασκήσουν η τεχνολογία και τα media με τους ήρωές του συχνά να χάνουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικού.
Στο πλαίσιο αυτό τo μηχανικό μέσο προβολής και οι δυνατότητες του εξετάζονται με βάση τις ηδονοβλεπτικές και εθιστικές συνθήκες που δημιουργούνται σε πομπό και δέκτη (δημιουργό – κοινό) μέσα από την αναπαραγωγή της κινούμενης εικόνας. Από τις πρώτες απόπειρες καταγραφής κίνησης του Eadweard Muybridge μέχρι και τις σύγχρονες ρομποτικές εγκαταστάσεις του Νam June Paik υπογραμμίζεται η δυναμική του βίντεο η οποία συχνά υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης. O Σοβιετικός κινηματογραφιστής Dziga Vertov αναφερόμενος στη δύναμη και στον έλεγχο που μπορεί να ασκήσει η κάμερα και η κινούμενη εικόνα γράφει στο μανιφέστο του: “Είμαι ένα μάτι. Ένα μηχανικό μάτι. Eγώ, η μηχανή, σας δείχνω έναν κόσμο με έναν τρόπο που μόνο εγώ μπορώ να δω. Απελευθερώνομαι σήμερα και για πάντα από την ανθρώπινη ακινησία. Βρίσκομαι σε διαρκή κίνηση. Πλησιάζω κι απομακρύνομαι μακριά από τα αντικείμενα. Έρπομαι κάτω από αυτά. Κινούμαι παράλληλα με το στόμα του αλόγου που τρέχει. Σώματα πέφτουν και ξανασηκώνονται και εγώ συντονίζομαι μαζί τους. Εγώ, η μηχανή κινούμαι μέσα στο χάος καταγράφοντας ακόμη και τις πιο πολύπλοκες κινήσεις. Χωρίς κανένα χωροχρονικό περιορισμό, συγχρονίζω κάθε σημείο του σύμπαντος, το τοποθετώ όπου θέλω. Ο τρόπος μου οδηγεί στη δημιουργία μίας νέας αντίληψης για τον κόσμο. Κατά συνέπεια ερμηνεύω με έναν νέο τρόπο έναν κόσμο άγνωστο σε σας” (Kino- Eye, 1923).


FEEL FULLY CHARGED / M.LIANOU 2011/3D Animation/1' 20''/video still

 

 

 

 

back to Athens  

Στην καρδιά της Αθήνας στην περιοχή του Δημαρχιακού μεγάρου στην Πλατεία Κοτζιά πραγματοποιείται μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά, μουσικά action και προβολές. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις εκθέσεις με σκοπό τη γνωριμία και προσέγγιση του κοινού και την εξοικείωση με την Πλατεία Κοτζιά. Σκοπός είναι η συγκέντρωση του αθηναϊκού καλλιτεχνικού δυναμικού στο κέντρο της πόλης και η δημιουργία μιας φεστιβαλικής μορφής εκδήλωσης, μια γιορτή των καλλιτεχνών που περιλαμβάνει εκτός από τους καλλιτέχνες, τους κατοίκους, τα καταστήματα, τα γραφεία, τα εστιατόρια και τα καφέ της Πλατείας Κοτζιά.

Πέμπτη 26 Απριλίου στις 20:00, επίσημα εγκαίνια Back to Athens, CAMP.  http://campoint.gr/?p=1989Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου